Monday 4 April 2016

Bisou omhelst het moederschap


Moeder is geboren

In de nacht van 31 maart is Bisou moeder geworden van 9 zwarte pups. Wat een lange zitting was het! Al op 25 april begon Bisou onrustig te worden. Wij dus ook, want Bibi en haar 8 kleintjes lagen nog in de werpkist met vloerverwarming in de puppiekamer. We hebben mams en kroost iets eerder dan we gepland hadden, verhuisd naar de meidenkamer die voor de gelegenheid is ingericht als puppie kamer twee. Bieb vond het gelukkig allemaal prima; "home is where my babies are", dacht ze overduidelijk.

 Zwangerschapsgym

Stoer met buik

In vol ornaat; 9 weken dracht

Bisou was de dagen voor de bevalling bij periodes onrustig en wat onzeker en erg misselijk. Dat misselijk zijn, herken ik van Bisou's moeder Cato. Net als Caat had Bisou de eerste weken ook last van 'morning sickness' en van misselijkheid vlak voor de bevalling. Bisou deed me de laatste dagen voor de bevalling en tijdens de bevalling zelf sowieso erg aan Cato denken; dezelfde "wat overkomt mij nou?" blik in haar ogen, het puntje van haar tong uit haar bekkie. Zo aandoenlijk! En niks smaakte haar meer, niks zat meer prettig.



Uitbuiken...

Dindsag en woensdag waren saaie dagen voor de roedel, want alles draaide om Bisou. De roedel vermaakte zich wel; ging houtbewerken op de veranda en het terras, en papier versnipperen in de woonkamer, en eigenlijk moet ik daar dan stiekem om lachen. Want ze zijn gewoon beter gewend! En dat laten ze fijntjes blijken...
Gelukkig is Bibi zo'n autonome goede moeder, door de wol geverfd bovendien, dat zij niet heel veel van onze aandacht nodig had. Ze lag elke keer dat ik bij haar checkte, gezellig met haar babies rondom haar in de werpkist haar eigen feestje te vieren en leek ons helemaal niet nodig te hebben.

"...wat gebeurt er toch allemaal in mij??..."

Bisou had allemaal geluidjes in haar buik (maag darmen) en schrok daarvan; het gevoel, het geluid, een van beide of alle twee. Ze was niet zenuwachtig maar zocht wel duidelijk steun bij ons en bij de roedel. Bij een paar leden van de roedel; Janet en Baguette, deze trouwe en ervaren moeders stonden Bisoutje bij. En natuurlijk was Bisou's vriend van de partij. Zoals het hoort met goede vrienden; die zijn er altijd wanneer je ze nodig hebt. Met elkaar verwachtten we de bevalling en het duurde en duurde...

Janet geeft moral support


Bisou, omringd door haar bevallingscomite

Bisou en haar trouwe vriend

Woensdag brak rond 19 uur de waterblaas, en uit Bisou's non verbale communicatie sprak uit alles "Wat gebeurt er met mij?". Onze harten namen een sprongetje: "Hoera, nu gaat het beginnen!" Maar pas om kwart over 1 werd de eerste pup geboren. Daarna ging het vrij vlot. Bisou had bij de derde pup ook precies door wat er gebeuren moest en ze zette zich niet meer schrap tegen de weeen, maar zette kracht bij. Een moeder was geboren.

Perswee

Perswee

De eerste bevalling is altijd extra speciaal. Elke teef pakt het anders op. De een gaat instinctief meteen aan de slag met de vruchtzak en navelstreng, en likt de pup direct grondig, de ander moet er in groeien. Bisou hoorde tot de tweede categorie; steeds meer ging ze ons helpen, pakte ze het zelf aan. Toen we haar eerste pup aan haar borst wilde leggen, vond ze dat erg vreemd; ze draaide helemaal mee met haar snuit: "Wat doe je nou??!" Maar al snel lagen haar kleine zwartjes netjes in het gareel aan haar tepels.

Moeder...

Ze bracht haar babies net zoals Bibi (haar halfzus) op de wereld: hoofd omlaag, kont de lucht in, en steunen en persen.
Ze was zeer verguld met haar babies, en dat is ze nog steeds. Als er eentje iets te ver van haar weg tijgerde in de werpkist; keek ze zeer bedenkelijk en maakte een zenuwachtig geluidje. De afstand tussen haar pup en haarzelf vond ze duidelijk niet in de haak. Maar ja, wat moet je, met al die kleintjes aan je borst! Het dilemma (opstaan en de wegloper erbij halen, en dus zich los moeten maken van al haar andere pups) spraak uit haar ogen en houding. Lief, aandoenlijk beest!

Broertjes, de eerst geborenen

Bis was meteen heel voorzichtig met haar kleintjes. Negen stuks, dat vult de werpkist behoorlijk en na meer dan twee dagen voorweeen en een hele nacht bevallen, was ze duidelijk uitgeput. Maar ze lette ondanks dat goed op waar ze haar voetjes kon neerzetten en waar ze kon liggen temidden van al het gekrioel. Het zogen was ook snel gewend. Alleen... De pups stimuleren zodat ze gaan plassen en poepen, vond ze heel vreemd...

Mijn babies

Doodmoe en dolgelukkig...

Plas, ala, maar die poepjes, die wil ze niet hoor! Nog altijd niet, al neemt ze nu steeds vaker voorzichtig het poetswerk van ons over. (Pas geboren pups kunnen niet uit zichzelf plassen en poepen. Door te likken, stimuleert de moeder de darmen en de blaas, en kunnen de pups hun urine en ontlasting kwijt. De eerste dagen is dat de enige manier waarop ze hun urine en ontlasting kwijt kunnen). Zoals met alles merk je pas echt goed,  hoe efficient en hard een moederhond werkt, wanneer je taken van haar moet overnemen... En negen pups zijn veel poetswerk! Om de paar uur zijn we daar wel 40 minuten mee zoet. Bis zit er dan bovenop en houdt goed in de gaten wat er met haar kleintjes gebeurt. En steeds vaker steekt ze haar neus en tong gedecideerd tussen het vochtige washandje en onze vingers, en haar pups.


Zo klein en zoo perfect

Wegen van de pups en de werpkist verschonen is ook een moment van goed opletten voor Bisou; logisch het overkomt haar allemaal voor de eerste keer. Ze loopt mee naar de weegschaal en weer mee terug naar de werpkist, negen keer achter een. En het kratje met kruik, fleece deken en pups wordt niet uit het oog verloren terwijl we zo snel we kunnen de werpkist verschonen.



 Bisous pour les bebes de Bisou

Bisou is moeder en een geweldige moeder, van een geweldig nest! Ze heeft het druk, en daarnaast bekruipt haar geregeld ook nog de graaf drang. Dan neemt ze buiten haast geen tijd om zelf te poepen en te plassen, want ze moet haar hol nog afmaken...
Gelukkig gunt ze zichzelf af en toe een half uurtje rust onder de tafel met haar vriend, wanneer haar kleintjes met bolle volle buikjes net van haar tepels afgerold zijn. Want moeder zelf moet ook bijtanken.
Bisou's Q-nest op een rijtje



de teefjes:
Queen of Hearts
Quatre Epices
Qualified for Life
Quality Controller
Qualitate Qua
de reutjes:
Quarter Pounder
Quarterback
Quiz Master
Quid Pro Quo