Monday 20 February 2017

Het T-nest van Bootsz en Pernod


Moeder Bootsz

Anderhalve week geleden zijn ze geboren, de 8 van Bootsz en Pernod. Hun Wishstone T-nest komt met heel veel eerste keren; eerste keer dat Bootsz moeder wordt, eerste keer dat Pernod vader wordt, (onze nieuwe grote vriend en dekreu die we vorig jaar uit Frankrijk hebben gehaald) en de eerste keer dat we met een derde generatie fokken. Bibi, Bootsz' moeder is nu voor het eerst oma! Dat heb ik Bieb natuurlijk wel meteen ingefluisterd, vorige week. Onze gekke dolle bibelot oma!!!

De eerste pup

Het was een geweldige bevalling, zonder complicaties, zonder stress. De voorweeen duurde ruim 25 uur, dus Bootsz en ook wij, gingen de bevalling in met al heel wat vermoeidheid... In de vroege uurtjes van vrijdag morgen 10 februari, om half 3, werd Bootsz eerste dochter geboren.
Bootsz was meteen moeder. Zo vertederend, zo onder de indruk van alles, zo zacht en zo puur... Moeder, 'zomaar', in een moment.

Bootsz' vaste plekje: onder mijn stoel, alleen het past haast niet meer...

Iets na negenen werd haar achtste pup geboren, een zwart reutje. Ook voor het eerst sinds 2010, zijn er gele Wishstone-tjes geboren! Twee om precies te zijn, twee broertjes. We hoopten op weer eens gele pups, en met Bootsz die een gele vader heeft, en Pernod die een gele moeder heeft, was die kans er.

Laatste dagen van de dracht: scharrelen in de tuin

Bootsz (li) en Keet graven een nest

De dagen voorafgaand aan de bevalling bestaan altijd vooral uit wachten en heel goed op de hoogzwangere letten. Waar Bootsz ging, ging een van ons. Ze begon een paar dagen voor de bevalling wat te rommelen in de tuin; ze leek zelf niet echt te weten waar ze mee bezig was, keek me peinzend aan, al gravende in de bladeren en tussen de struiken. Haar lijf, instinct, vertelde haar dat het tijd was om een nest te gaan maken... Ze rommelde in hoekjes van de tuin, en kwam dan toch maar weer bij me, niet begrijpend wat ze nou moest... Bootsz' grote vriendin Keetje deed solidair, maar niet begrijpend, ook maar mee...

Zandsnoetje

Met de laatste loodjes, tonnetje rond en steeds nog iets ronder, werd het graven doelgerichter. Niets meer van verwondering, pure drift was het! Ondanks haar enorme lijf, gaf ze het de volle honderd procent. Snoet onder het zand, hijgen, puffen, onrust van snuit tot staart...

Een buik vol bewegende bebies... zo wonderlijk om te voelen!

Donderdag 9 februari brachten we voornamelijk op de bank door. De voorweeen maakte Bootsz, die niet wist wat haar te gebeuren stond, onzeker. Ze kroop dicht tegen me aan en sliep tussen de weeën door diep. De roedel had een saaie dag, maar zoals altijd in deze situatie, was iedereen ontzettend lief en braaf en rustig. Alsof ze het wonder voelen aankomen. Zelfs onze woelwater Sophie van 11 maanden gedroeg zich voorbeeldig. (Alsof ze wist dat ze op het punt stond tante te worden!)



Een voorspoedige bevalling is een prachtige gebeurtenis, zo intiem en samen zijn we dan, hond en mens. Zoveel wederzijds vertrouwen, opperste samenwerking.
De derde en zesde pup waren geel; terwijl de vruchtzak een beetje naar buiten kwam, zie je dat meteen door de vruchtzak heen. Geen donker pakketje zoals we ze meestal uitpakken, maar een licht geel vachtje kleurt er door het vruchtvlees heen.

Opeens geen klein meisje meer, maar helemaal moeder



...every inch of you is perfect from the bottom to the top...



Moe maar heel ontspannen en voldaan lag Bootszie tussen haar babies. Twee en een half jaar eerder is ze zelf ter wereld gekomen in deze werpkist. Nu is ze zelf moeder...

Love is real, real is love...

Bijkomen na een top prestatie, met 8 babies aan haar borst

Dan is het klaar, en Bootszie is op. Snel de werpkist verschonen. Op een schoon droog vetbedje kunnen ze samen bijkomen; moeder en pups. Acht kleine perfecte laabjes in de dop. Alles zit er al in en aan. De laatst geborene is nog nauwelijks droog. Bootsz voelt rust van binnen; geen weeën meer, geen volksverhuizing meer in haar kleine sterke lijfje. Nu kan ze bijtanken van alle inspanningen en indrukken.


De roedel snuift weer uiterst zorgvuldig de geboorte geuren op, bij de dichte deur van de puppiekamer, aan onze handen, aan de berg handdoeken die we gebruikt hebben om de pups droog te wrijven. Het zijn zoals altijd met name degenen die zelf ook moeder geworden zijn. Maar ook papa Pernod snuffelt zeer aandachtig alles af.


Een feestelijk en dankbaar stemming hangt er in ons huis. Acht kleintjes maken baby geluidjes, en mama snurkt vol overgave. En alsof ze al een rot in het vak is, ligt onze Bootsz binnen no time op haar rug te zogen. Net als haar moeder Bibi deed na haar eerste bevalling, helemaal in haar element.

Relaxter kan het niet: onderste boven zogen en hard snurken...

Deze pose vraagt van de pups enige behendigheid!

Het Grote Werk is volbracht, het rusten en genieten kan beginnen. Bijtanken om fase twee aan te kunnen: deze acht opvoeden. Bootsz lijkt voor het moederschap gemaakt!

Life is goooood
(Pas 1 dag oud en helemaal gesetteld)

De 8 van Bootsz:

Wishstone Totally Bananas
Wishstone Tarte Tatin
Wishstone Take the Cake
Wishstone Teacher's Pet
Wishstone Twenty Four Seven
Wishstone Tough as Bootsz
Wishstone Tomboy
Wishstone To the Moon and Back

 
Sterke kleintjes aan de borst